Srbsko nasadilo do boja s ohňom aj armádu

26.08.2012 Celý región

Čačak 25. augusta (TASR) - Tisícky dedinčanov museli srbské úrady dnes evakuovať pred ničivými lesnými požiarmi, ktoré zúria na suchom sužovanom západnom Balkáne. Srbsko do boja z ohňom nasadilo už aj armádu, informovala agentúra Reuters.

Požiare v blízkosti mesta Čačak na severozápade Srbska zasiahli úbočia hôr a kukuričné polia postihnuté veľkým suchom, ktoré krajinu sužuje v dôsledku extrémne vysokých teplôt. Evakuovať museli tri dediny, píše Reuters.

Rusko vyslalo na pomoc krajine hasičské lietadlo s kapacitou 12 ton. V boji z ohňom pomáha v Srbsku už niekoľko dní aj ruská hasičská helikoptéra.

Podľa šéfa oddelenia pre výnimočné situácie na srbskom ministerstve vnútra Predraga Mariča je situácia "extrémne vážna". Srbská tlačová agentúra Tanjug informovala, že najmenej traja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo sa pokúšali bojovať s plameňmi. Medzi zranenými bol aj jeden hasič.

Západný Balkán sužuje vlna horúčav, pričom teploty vystupujú až do 40 stupňov Celzia. Najviac postihnuté sú Srbsko, predovšetkým región Čačaku a národného parku Tara, ako aj východobosniansky región Bratunac.
 

Vyberte región